Namams

  Šiandien laistymo sistema privataus namo kieme jau nieko nestebina. Įspūdingi, reti, brangūs augalai puošia ne reto namo kiemą, o reprezentatyvi veja jau tapo kiekvieno kiemo būtinu atributu. Tačiau graži namo aplinka reikalauja nuolatinės priežiūros. Viena iš svarbiausių namo aplinkos priežiūros dalių yra vejos ir augalų laistymas. Yra įvairių laistymo būdų ir kiekvienas pagal savo poreikius gali pasirinkti laistymo sistemą: nuo paprasčiausios iki protingoslaistymo sistemos. Numatyti laistymo būdą įsirenginėjant ar atnaujinant aplinką yra labai svarbu, nes dirvožemio drėgmė – tai augalų gyvybės šaltinis. 


Ar reikia laistymo Lietuvoje? 
1 kv.m. vejos per sezoną reikia ne mažiau kaip 1000mm kritulių, Lietuvoje daugiametis laistymo sezono (nuo balandžio iki rugsėjo) kritulių kiekis tesiekia 360mm. Taip pat svarbu paminėti, kad krituliai iškrinta nevienodai, dažni sausros arba lietaus periodai, dideli temperatūros svyravimai.
Kad augalai būtų sveiki, labai svarbu teisingai juos laistyti, nes augalams žalinga tiek drėgmės trūkumas, tiek perteklius. 

Kaip dažnai ir kaip ilgai laistyti? 
Tai priklauso nuo tokių veiksnių kaip oro sąlygos, augalų rūšis, dirvožemio tipas, vandens slėgis, purkštukų tipas ir metų laikas. 
Veja ir kai kurie augalai yra laistomi purkštukais, o didesni augalai bei augalai, nemėgstantys laistymo iš viršaus yra drėkinami kapiliariniu vamzdžiu

Kaip laistyti šiltnamį?
Daržui ar šiltnamiui geriausiai tiks ekonomiškiausia drėkinimo sistema, veikianti be siurblio, o drėkinimui naudojanti surinktą lietaus vandenį

Kuo skiriasi gera laistymo sistema nuo paprastos?
Laistymo efektyvumą nusako išlaistymo vienodumo koeficientas (CU). Kuo šis koeficientas didesnis, tuo vienodžiau palaistomas pasirinktas plotas, t.y. kiekviename laistomo ploto taške išliejamas toks pats vandens kiekis. Skirtingų purkštukų rūšių išlaistymo koeficientas (DU) skiriasi, pvz. statinių purkštukų - apie 65%, dinaminių purkštukų - iki 85%, oECO Rotator™ - iki 93%. Šis koeficientas yra labai svarbus projektuojant ir įrengiant stymo sistemą.

Kas sudaro automatinę laistymo sistemą?
Automatiškai iššokantys/pasislepiantys vejoje purkštukai tarpusavyje jungiasi požeminiais laistymo vamzdžiais.  Laistymo sistemą valdo laistymo valdiklis sujungtas su elektromagnetiniais vožtuvais. Kad sistema veiktų efektyviau rekomenduojama naudoti drėgmės sensorių montuojamą dirvožemyje. Laistymo sistemos projektavimo ir įrengimo pagrindus rasite čia.
 
NUO 2016 GEGUŽĖS MUS RASITE NAUJU ADRESU - JONAVOS 92, KAUNAS LT-44138
 
Plačiau apie:
 
Atsisiuntimui:

 Laistymo režimai (PDF/Adobe Acrobat 33KB)
 Laistymo sistemos įrengimo pagrindai (PDF/Adobe Acrobat 707KB)